JS Travel Kit - шаблон joomla Новости

Zadar

Vir-től 25km

 

Zadar Horvátország egyik legszebb és legismertebb városa. Évente több ezer honfitársunk látogat el ide. Zadar nyaralás szempontjából is tökéletes választás, hiszen egyrészt viszonylag közel van Magyarországhoz, másrészt a környék tele van első számú látnivalókkal, mint Nin, a Kornati szigetvilág és a Zadar-csatorna szigetei. Ismerjük meg Zadar történelmét, látnivalóit, strandokat és az aktuális programokat.

Az ókori város a horvát Adria kellős közepére épült. Az elmúlt háromezer évben Zadart többször kifosztották, lerombolták és felégették. Legutoljára 1991-ben a délszláv háború idején kapott erős, pusztító támadást. Mára Zadar (magyarul: Zára) az összes sebét begyógyította. A megrongált épületeket helyreállították. Teljesen megújult energiával és arculattal várja minden évben az ide látogató turistákat a világ minden tájáról.

Zadar óvárosa egy kis szigetre épült

Ma Zadar Horvátország egyik legszebb és legvonzóbb úticélja. Évente turisták milliói keresik fel a várost és töltik itt szabadságukat.

Nyaralás Zadarban

Zadar rendkívül népszerű a hazai turisták körében, Ő ugyanis az első nagyváros Dalmáciában, másrészről nagyon sok magyar vonatkozású emlék köti össze Zadart Magyarországgal. A nyári Zadarra a nyüzsgő, mediterrán élet a jellemző. A város kifejezetten tiszta, a műemléket szépen karban vannak tartva. Emberek sétálgatnak a tengerparton, csörögnek az éttermek tányérjai. Majd minden hétvégére – estére – jut valamilyen zenei program. Sokan nyaralnak Zadar üdülőövezetén, de nagyon sokan térnek be ide a környező településekről.

A Garden Zadar kedvenc bulihelye.

A yacht kikötőnél kis motoros csónakot, illetve olyan yahctot is bérelhetünk, melyhez kapitány is tartozik. Újonnan szerzett privát hajónkkal elmehetünk egy olyan elhagyatott szigetre például Molatra, Sestrunjra, vagy éppen az Iz szigetre, ami tele van olyan tengerpartokkal, ahol csak magunk lehetünk. Friss szerelmeseknek a Silba szigetre érdemes elindulniuk, mert ott található a Szerelem tornya.

Az aktív nyaralás kedvelőinek is van program rendesen

Az aktív nyaralás szerelmesei is jól fogják magukat érezni Zadarban, hiszen kegyetlen sok programot kínál a környék. Zadar és Nin között létrehoztak egy kerékpárutat, így két keréken is elmehetünk strandolni (Ninnél és a környékén homokos strandok vannak). Ninnél egy madárrezervátumot hoztak létre, ahol különös madarakat figyelhetünk meg. Kajakot bérelhetünk és saját erőből járhatjuk végig a környező strandokat. Erre egyébként Zadarnál is lehetőség van. Zadarral szemben fekszik az Ugljan sziget. Sétáljunk be a kikötőig, kompozzunk át Ugljanra és nézzük meg a helyi halászfalvakat. Preko előtt egy kis kolostorszigetet találunk. A szigetre a helyiek kis csónakkal átvisznek. Fizessünk be a sétányon hajós kirándulásra is. Sok aprócska szigetre indulnak kiránduló hajók, de az előzőekben említett Telascica öblöt is érdemes megnézni. Ha még mindig nagyon sok erőnk van, vegyük keletre az irányt és látogassunk el a Paklenica Nemzeti Park hegycsúcsai közé. A sima nyaralási séta utaktól kezdve a sziklamászásig itt szinte mindenre van lehetőség.

 Zadar, magyar nevén: Zara

1105-ben jelent meg először a Magyar Királyság Horvátországban, itt Zadarnál. A várost Könyves Kálmán elfoglalta. Innentől közel 300 éves magyar uralom következett. 1409-ben Nápolyi László százezer dukáért eladta Zadart a Velencei Köztársaságnak. A második magyar uralom 1797-től 1920-ig tartott, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia elfoglalta Horvátországot. A horvát partvidék Magyarországhoz tartozott. A sokszor használt Zara / Zára név a velencei időkből származik. A velenceiek Zara-nak hívták a várost, mi magyarok Zára-nak. A mai Zadar név is az olasz Zara névből származik. Az óvárosban nagyon sok magyar emléket találunk.

 

 

Related items